top of page
  • Jan

5 asiaa MS-taudin väsymyksestä ummikolle


Yksi MS-taudin yleisimmistä ja viheliäisimmistä oireista on fatiikki eli hyvin voimakas väsyminen tai tuttavallisemmin uuvahtaminen. Väsyminen voi iskeä yllättäen kesken arkisen tekemistä ja ajattelun. Se on yksi yleisimmistä ja vähiten ymmärretyistä taudin oireista.

Energian hiipuminen on hankalasti ymmärrettävä oire erityisesti niille, jotka eivät ole sitä koskaan kokeneet. Tähän on koottu viisi asiaa MS-tautia sairastavan väsymyksestä, jotka sairauden luonteeseen ja oireisiin perehtymättömän on hyvä tietää.

1. MS-taudin fatiikki on epätavallinen ja musertava tunne äärimmäisestä väsymyksestä. Tavallisesta väsymyksestä poiketen se ei poistu helposti vain lepäämällä tai nukkumalla. Osa MS-tautia sairastavista kokee, että heidän on ajateltu keksineen yllättävät väsymysoireet, kun heille on tarjottu raskasta tai oletetusti ei-mieluista tekemistä tai työtä.

2. Yleisiä väsymystä pahentavia tekijöitä ovat ponnistelu, stressi ja lämpö. Helpottavia tekijöitä ovat työkuorman sääntely, oikein ajoitettu lepääminen, viileä tai kylmä lämpötila ja nukkuminen. Mahdollisuus vähentää tai säädellä väsymystä vaikeuttavia tekijöitä on yksilöllinen. Onnistuminen riippuu taudin vaihtelevista vaiheista. Kahta samanlaista ihmistä ei väsymysoireineen ole, joten osa ihmisistä onnistuu väsymyksen säätelyssä paremmin ja toiset huonommin.

3. Voi olla, että MS-tautia sairastavat käyttävät tehtävistä suoriutuakseen enemmän aivokapasiteettia kuin muut ja väsyvät siitä syystä. Väsymys voi myös seurata aktiivisuutta. Voimakkaan uupumisen tarkkaa syytä ei kuitenkaan tiedetä ja se voi ärsyttää MS-tautia sairastavaa. Olisi helpompaa vain ladella tieteellisen tarkat syyt niitä uteleville. Kyetä helposti vastaamaan vaikkapa kysymykseen ”äiti/isä/rakas, miten sinä voit olla taas noin rättiväsynyt.”

4. Väsymykseen voivat vaikuttaa monet MS-taudista riippumattomat tekijät, kuten kiire, masennus tai uniongelmat. Näiden syiden huomaaminen ja riittävän hyvä hoitaminen on tärkeää. Avun pyytäminen ja löytyminen voi kuitenkin olla haastavaa. Oikeanlaisen avun löytämisessä MS-tautia sairastava voi tarvita apua.

5. Moni MS-tautia sairastava kokee, ettei yllättävää energian loppumista tai väsymistä ymmärretä töissä tai lähipiirissä riittävästi. Se, että MS-tautia sairastava ihminen on energinen ja aikaansaava yhtenä päivänä, ei tarkoita hänen olevan sitä välttämättä seuraavana päivänä. Häntäkin harmittaa, että tapaaminen, töihin lähtö tai hartaasti odotettu lomareissu peruuntuu yllättäen suunnattoman väsymyksen vuoksi.

Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla. Voit seurata Jania myös Instagramissa ja Twitterissä.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page