top of page
  • Elämässä.

Epstein-Barrin virus kasvattaa MS-taudin riskin moninkertaiseksi


Kymmeniä vuosia sitten arveltiin, että MS-tautiin sairastuminen voisi liittyä tavalla tai toisella viruksiin. Syy-seurausyhteyttä etsittiin pitkään, mutta tuloksetta. Muistan, miten aiheuttajiksi epäiltiin milloin tuhkarokkovirusta ja milloin herpestä.


Käsiini sattui Lääketieteellisen aikakauskirja Duodecimin artikkeli aiheesta. Onneksi käänteentekevää MS-taudin seurantatutkimusta jatkettiin lannistumatta parin vuosikymmenen ajan, ajattelin mielessäni. Lukemani sai minut hihkumaan innosta. Ihan kuin olisin tarkastellut mikroskoopilla osaa MS-taudin mysteeristä.


Laajassa tutkimuksessa Epstein-Barrin viruksen vasta-ainepositiivisuuteen oli yhdistetty yli 30-kertainen riski sairastua MS-tautiin. Siinä se nyt luki! Tutkimustulos, joka viitannee MS-taudin virusperäisyyteen, kuten olemme vuosikymmeniä arvelleet.


MS-taudin puhkeamiseen vaikuttavat toki muutkin tekijät kuin Epstein-Barrin virus. Osa riskitekijöistä voi olla edelleen hämärän peitossa, kuten erilaiset geneettiset syyt. Siitä huolimatta edellä mainittu tutkimuslöydös on merkittävä. Viruksen vasta-aineiden esiintyminen kehossa muodostaa kymmenkertaisen sairastumisriskin verrattaessa sitä muihin mahdollisiin riskitekijöihin.


Minun tekisi mieli soittaa yhdelle MS-tautia pitkään sairastaneelle henkilölle ja kysyä, onko hän jo tietoinen tutkimustuloksesta. Muistan nimittäin hyvin hänen aiemmat sanansa. Puhuimme erilaisista hoitovaihtoehdoista, jolloin hän sanoi luottavansa lopulta vain koululääketieteeseen ja tutkimuksiin.


Keskustelimme aikoinaan siitä, ettei lääketieteellistä läpimurtoa ollut MS-taudin hoidossa vielä tullut. Luotto läpimurtoon oli –ja on– meillä kummallakin vahva. Uskon, että tiedeyhteisö on kanssamme yhtä innoissaan tuoreesta tutkimuslöydöksestä.


Tieteellinen jännityskertomus saa jatkoa tutkimuksen kehittyessä. Nyt seuraamme innolla tutkimuksen jatko-osaa eli MS-tautiin ja Epstein-Barrin virukseen liittyvää hoito-, rokote- ja lääketutkimuskeskustelua. Oletan, että kuulemme siltäkin rintamalta vielä mielenkiintoisia uutisia. Koska se tapahtuu? Sitä ei kukaan vielä tiedä.Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commenti


bottom of page