top of page
  • Elämässä.

Kun karkaa

Kesä on ihan ovella ja sen myötä vaatetus kevenee. On shortseja ja mekkoja, hulmuavia helmoja ja lyhyitä lahkeita. Näitä kaikkia on kiva käyttää, jos niiden käyttämisestä ei tarvitse kantaa murhetta.

Neurologisiin sairauksiin, kuten MS-tautiin liittyy ulosteen karkailua eli ulosteinkontinenssia ja se voi erityisesti kesällä olla kiusallinen ongelma. Vaiva on tavallisempi naisilla synnytysten aiheuttamien lantionpohjan lihasten heikentymisen vuoksi. Oireesta vaietaan, vaikka se on varsin yleinen. Asiasta ollaan haluttomia keskustelemaan, koska siitä koetaan häpeää.

LL Kirsi Lehdon väitöskirja tutki ulosteinkontinenssin esiintyvyyttä ja hoidon tuloksia. Kaasun tai ulosteiden pidätyskyvyttömyydestä karsii väitöskirjan tulosten mukaan joka kymmenes ja noin viidellä prosentilla oireita esiintyy kuukausittain.

Mikä ulosteinkontinenssiin avuksi? Hoito on ensisijaisesti itsehoitoista. Seuraavista itsehoitomuodoista voi olla ongelmaan apua:


1. Ruokavalio

Ruokavalion avulla pystyy tasaamaan suolentoimintaa. Myös riittävä nesteiden saanti on tärkeää. Ravitsemusterapeutti on oikea henkilö miettimään kullekin yksilöllisen ruokavalion. Lääkkeillä voidaan tehostaa ruokavalion vaikutuksia. Ruokavalion ylläpitämisen tueksi kannattaa miettiä toimivat arkirutiinit ja säännöllinen ateriarytmi.


2. Liikunta

Liikunta itsessään on tässäkin vaivassa avuksi, mutta erityisesti tulisi harjoittaa lantionpohjan lihaksia. Neurologiset sairaudet voivat hankaloittaa liikunnan harrastamista, mutta lantionpohjaa voi harjoittaa, vaikka makuulla tai istuessa kenenkään huomaamatta. Lantionpohjan lihaksien löytymistä voi testata wc-käynnillä katkaisemalla virtsasuihkun. Jos saa suihkun katkaistua, osaa supistaa oikeita lihaksia. Tämä on vain testi, ei itse harjoitus! Myös fysioterapeutin puoleen voi kääntyä jumppaohjeissa.


3. Suolihuuhtelu

Suolihuuhtelulla voi kontrolloida ulostamiskertoja ja sillä saa pelivaraa aina seuraavaan ulostamiskertaan. Tämä voi tuoda turvallisuuden tunnetta, kun tietää tasan tarkkaan, milloin suoli toimii.


4. Erilaiset hoitotarvikkeet


Jos ulosteen karkaamisesta kärsii, on hyvä tietää, minkälaisia hoitotarvikkeita vaivaan on tarjolla. Tämäkin luo turvallisuuden tunnetta. Hygienia-ja hajuhaitat ovat ulosteinkontinenssissa tavallisia ja oikeanlaisilla tuotteilla näitä voidaan lieventää. Nykyään vaipat eli suojat on suunniteltu varsin huomaamattomiksi, joten niitä on miellyttävämpää käyttää. Kysy hoitotarvikkeista ammattilaisilta.


5. Biopalautehoito


Biopalautehoidosta on löytynyt apua ulosteinkontinenssiin. Biopalautehoidossa terapeutti ohjaa visuaalisen tai äänipalautteen avulla lantionpohjan koordinaatiota ja sulkijalihasten harjoittelua.


Jos itsehoitomuodoista ei ole apua, voidaan tarkalla harkinnalla pohtia kirurgista hoitoa. Leikkaus ja toimenpide on kuitenkin aina riski, jolla voi olla muita seurauksia. Nämä pohditaan aina tapauskohtaisesti. Kaikkein tärkeintä olisi ottaa vaiva puheeksi ja puheeksi ottamisessa kannattaa itsekin olla aktiivinen. Lääkärit ja hoitajat eivät tarpeeksi kysy vaivasta, jos vastaanotolle tullaan ripulin tai muun vatsavaivan kanssa. Mitään vaivaa ei tarvitse hävetä, hoitohenkilökunta on nähnyt ja kuullut ihan kaikenlaista.


Kohti huolettomampaa kesää helmat hulmuen!


Heidi A.




Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page