top of page
  • Elämässä.

Kylpyhuoneen kutsumattomat vieraat

Kylpyhuoneessa ja vessassa vierailu on yksityinen ja intiimi asia. Ja ne vierailut ovat myös itsestään selviä. ”Käynpä pikaisesti vessassa, kun on hätä”. MS-tauti tuo usein haasteita niihin elämän osa-alueisiin, joita pidetään itsestään selvinä. Tavallisimpia MS-taudin oireita ovat suolisto-ongelmat. Voikin käydä niin, että pikaiset kipaisut vessassa ovat ihan kaikkea muuta.


Tavallisimmat MS-tautiin liittyvät suolisto-ongelmat ovat ummetus, ripuli ja pidätyskyvyttömyys. Myös tahattomat ilmavaivat kuuluvat usein kuvioon. Kun aiemmin kävit yksin vessassa, MS-taudin kanssa vierellä kulkevat nuo kolme epätoivottua vierasta tai joku niistä, pahimmillaan kaikki kolme.


Ummetus

Viesti ulostamistarpeesta ei MS-taudin takia välttämättä kulje tai se kulkee hitaammin. Suolen liikkeet hidastuvat ja ulostemassa liikkuu hitaammin ja aiheutuu ummetus. Se on tavallinen vaiva muillakin kuin MS-tautia sairastavilla. Lantionpohjan lihaksisto voi myös toimia huonommin ja ulostamisessa tarvittava lihastyöskentely jää vajaaksi.


Ripuli

MS-taudissa ripuli liittyy usein ummetukseen ja voidaan puhua myös yli-tai ohivuodosta eli kun ulostaminen ei onnistu ummetuksen vuoksi, nestemäinen uloste ohittaa ulostemassan. Tämä voi johtaa ikävästi siihen, että luulee suolen toimivan hyvin tai jopa liikaa, vaikka todellisuudessa on ummella.


Pidätyskyvyttömyys

Hätä iskee niin nopeasti, että vessaan on vaikea ehtiä. Tämä ongelma voi olla seurausta kahdesta aiemmin mainitusta. Ehkäpä ummetusta on hoidettu laksatiiveilla, jotka edistävät suolen toimintaa ja se voi aiheuttaa kierteen.


Mikä sitten auttaa suolisto-ongelmiin?


Erittäin tärkeää on juoda tarpeeksi vettä. Juomista saattaa alkaa välttelemään, jos kärsii samanaikaisesti virtsarakon toimintahäiriöistä. Juomattomuus kuitenkin pahentaa ummetusta merkittävästi. Aamuisin kannattaa juoda jotain lämmintä, koska lämmin juoma ”käynnistää” päivän ja suolen toiminnan. Huolehdi, että ruokavaliossasi on riittävästi kuituja. Parhaiten kuituja saa tuoreista hedelmistä ja vihanneksista sekä täysjyväviljasta. Kuitulisän ottamisesta voi olla myös hyötyä. Suunnittele vessa-aikataulu. Käy vessassa aina tiettyinä aikoina päivässä, tee siitä rutiini. Näin suolesikin tietää, milloin sen ”kuuluu toimia”. Liikkuminen on tärkeää suolen toiminnan kannalta. Liikkuminen ja varsinkaan liikunnan harrastaminen ei sekään ole MS-tautia sairastavalle itsestään selvää, mutta vähäinenkin liikkuminen auttaa. Jos lääkärisi mielestä on suositeltavaa, suolen toiminnan edistämiseksi voi käyttää luonnonmukaisia ulosteen pehmikkeitä tai laksatiiveja.


Kaikkein tärkeintä on, ettei asian kanssa jää yksin! Kun asiasta juttelee ammattilaisen kanssa ja lopulta hyväksyy nuo ”vessakaverit”, niiden kanssa on helpompi elää.


Heidi A.


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page