top of page
  • Elämässä.

MS-potilas ja pahenemisvaiheesta toipuminen


Elämä voi heittää MS-potilaan eteen haasteita, jotka tuntuvat ylitsepääsemättömiltä. Mutta sitten on tarinoita, jotka muistuttavat meitä siitä, että ihminen voi selvitä vaikeimmaltakin tuntuvista vastoinkäymisistä, kuten sairauden pahenemisvaiheesta.


Kuvittele, että olet nuori aikuinen, täynnä intoa ja elämänsuunnitelmia. Mutta. Yhtäkkiä kaikki muuttuu. Kuulet lääkärin suusta vaikeasti hahmotettavan diagnoosin: multippeliskleroosi. Ensimmäiset vuodet taudin kanssa sujuvat suhteellisen hyvin.


Sitten se iskee kuin ukkonen kirkkaalta taivaalta – pahenemisvaihe.


MS-taudin pahenemisvaihe on potilailta kuulemani mukaan kuin syvään rotkoon putoaminen. Oireet voimistuvat, arki muuttuu taisteluksi ja toivo uhkaa kadota. Tuntuu siltä kuin ote elämästä lipeäisi, ja se on monen mielestä pelottavaa. Hetken aikaa tuntuu kuin elämä olisi ohi.


Kokemusasiantuntijoiden tarinat pahenemisvaiheista eivät kuitenkaan ole pelkkää synkkyyttä. Ne ovat myös tarinoita toipumisesta. Tarinoita hyvästä hoidosta ja tuesta, jotka voivat muuttaa elämän suunnan kohti uutta normaalia.


Vaikka MS-potilaiden tarinat ovat täynnä fyysistä ja henkistä tuskaa, ne kertovat myös voimasta, joka heissä piilee. Toipuminen ei ala ainoastaan hyvän hoidon ansiosta. Se alkaa ihmisen sisältä, vahvasta tahdosta selviytyä ja elää täyttä elämää, vaikka kohtalo kuinka heittäisi kapuloita rattaisiin.


Potilaiden tarinat ovat erityisesti jälkikäteen tarkasteltuina täynnä pieniä voittoja ja valonpilkahduksia. Toipumistarinoissa ei yleensä oteta suuria loikkia eteenpäin, vaan pikemminkin hitaita askeleita. Mutta jokainen askel tuo heidät lähemmäs toipumista pahenemisvaiheen jälkeen.


Huomaan miettiväni, miten kuulemani tarinat toimivat opetuksena meille kaikille. Ne muistuttavat siitä, että vaikka elämä voi olla rankkaa, emme saa antaa periksi.


Toivo ja voima voivat löytyä vaikeimmistakin tilanteista, kunhan uskomme niihin. Ei haittaa, että ympäriltä löytyy olkapäitä, joihin nojata arjessa kaikkein rankimmilla hetkillä. Kuulemani mukaan elämän myrskyistä nousee ajan kanssa entistä voimakkaampia ja pienistä asioista kiitollisia ihmisiä, jotka ovat valmiita kääntämään uuden lehden elämänsä kirjassa.


Jan Holmberg on sairaanhoitaja (YAMK), tietokirjailija, kouluttaja ja bloggaaja. Hän on terveydenhuollon monitoimimies, jonka ideat syntyvät pienistä asioista ja päätyvät usein elämää syleileviksi blogipostauksiksi. Jan on blogin vakituinen kirjoittaja, joka pyrkii hurmaamaan lukijat kirjailijan tinkimättömyydellä, psykiatrisen sairaanhoitajan avarakatseisuudella ja kouluttajan innolla.

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


bottom of page