top of page
  • Päivi

Onnellisuuden aakkoset


Nauru ja hauskanpito, ilo ja hassuttelu – voiko parempaa lääkettä olla? Ne lisäävät hyvää oloa ja vähentävät murehtimista. Bloggaajakollegani Jan pohti jokin aika sitten, mistä MS-tautia sairastava löytää elämänvoimaa.


Kun sitten somen laajassa ja nopeasti etenevässä virrassa törmäsin Onnellisuuden aakkoset -haasteeseen, tarttui se mielessäni Janin tekstin rinnalle. Miltä sinun listasi näyttäisi, jos kokoaisit omat elämänvoiman ja onnellisuuden aakkoset?


Minä kokosin tällaiset:


Arki. Ihan tavallinen, yllättämätön arki ja tutut, toimivat rutiinit ovat upeinta, mitä tiedän.


Ballerina. Joskus parhaimmillaan tunnen kulkevani kevyesti kuin ballerina. Useimmiten kuitenkin askeleet tuntuvat elefantin painoisilta. Siksi niistä pienistä ballerina-hetkistä kannattaa nauttia ahnaasti.


Celsius – olipa sää mikä hyvänsä, se on hyvä. Jokainen päivä on lahja. Jos keli tuntuu kuitenkin pahalta, voin pysytellä ulkoilmasta sisätiloissa niin paljon kuin mahdollista.


Duuri, iloisempi sävelasteikko sen mollin rinnalla. Ehdottomasti siis duurissa mennään!


Elämä kantaa, tapahtuipa mitä hyvänsä. Ajatus tästä luo levollisuutta joka hetkeen.


Fiilis! Onnellisuus on hyvää fiilistä, tietty. Yritän luoda sitä jaksaessani myös ympärilleni. Hyvä fiilis kuin ihmeen tavalla myös lisää elämänvoimaa.


Google helpottaa arkea ihan mielettömästi! Iloitsen, kun oikea vastaus ja vaikka reseptit kaikkeen löytyy nopeasti ja näppärästi muutaman naputuksen päästä.


Hymy palaa aina takaisin, eikä maksa mitään.


Ihmiset, kaikki erilaiset ihmiset. Saan niin paljon elämänvoimaa kohtaamistani ihmisistä. Olen oppinut rajaamaan ja osaan väsyneenä sanoa ”nyt en pääse”. Sitten voimien riittäessä tapaamiset ovat sitäkin antoisampia ja ne kantavat arjessa pitkään.


Jalat. Niin kauan kuin jaksan kävellä, kävelen ja kiitän jokaisesta askeleesta.


Kela ja lääkekorvaukset! Tuhannen euron lääkkeen voi ostaa parilla eurolla, koska meillä on Kela.


Laiskottelu on aivan liian aliarvostettu ajanviete.


Musiikki, maalaaminen ja ylipäätään kaikki luovuus – lahja meille ihmisille.


Nauru. Varsinkin pikkulasten kanssa höpötys ja kikatus on jotain niin voimaannuttavaa.


Oma pesä, oma koti. Omaa kotia kannattaa vaalia, hoitaa ja sisustaa sellaiseksi, että se on paras paikka maailmassa.


Pienet asiat, sieltä se onni löytyy.


Queen ja kaikki muut muusikot! Kiitos! Miten paljon musiikki lisääkään elämänvoimaa. Aina löytyy sopiva biisi, jolla pääsee tunnelmaan ja jolla sielua voi hoitaa.


Rakkaus ihmisten välillä – vanhemman ja lapsen, ystävien, sukulaisten, rakastavaisten, puolisoiden – onko mitään sen voimauttavampaa?


Sellon soittaminen, olen löytänyt kahdenkymmenen vuoden takaisen harrastukseni uudelleen. Olen ehdottomasti sen kannalla, että edes pieni hetki itselle ja sille omalle jutulle joka viikko lisää elämänvoimaa merkittävästi.


Tuen vastaanottaminen ei tarkoita, että olisin heikko. Meni pitkään ennen kuin opin tämän. Yksin ei tarvitse kenenkään jaksaa.


Uuden oppiminen, vielä keski-ikäisenäkin se onnistuu! Uteliaisuus uusien asioiden edessä oikeastaan vaan lisääntyy, mitä pidemmälle saa elää. Iloitsen valtavasti siitä.


Voimavarat, ne ovat jokaiselle päivälle rajalliset ja erilaiset. Jos tänään kolaan pihan, loppupäivän lepään, ehkä huomisenkin. Armollisuus voimavarojen edessä lisää mielekkyyttä päiviin.


Well… mitähän tähän nyt kirjoittaisi…


X… edelleen lyö tyhjää… ehkä sä keksit paremmin?


Yöunet, niihin satsaan. Illalla ajoissa nukkumaan, niin aamulla jaksaa virkeämpänä ylös.


Zzz…. Ne ajat, kun tuntuu, ettei pysty mihinkään. Silloin tärkeintä on muistaa, ettei tämä tunne

koskaan ole jatkunut loputtomiin – vielä tulee se parempi hetki. Toivoa on niin kauan kuin on elämää!


Åbo, niillä huudeilla asuu sisaruksiani. Elämän pisin ihmissuhde on usein sisarussuhde. Kun se suhde toimii, niin tietää, että siellä jossakin, maailmalla on mun sisko ja veli – aina hädän tullen voi soittaa, mennä ja ymmärrystä löytyy.


Äänikirjat, elämäni ilo! Niin sujuu siivous, pyykinpesu, ruuanlaitto, tiskaus, kävely ja vaikka kauppareissukin ihan omissa maailmoissa, kun laittaa kuulokkeet korville ja äänikirjan kuulumaan. Vaihtoehdot eivät lopu koskaan!


Öllötyspäivät, välillä niitä on enemmän ja joka kerta niillä on tärkeä paikkansa. MS-tautia sairastava tarvitsee lepoa enemmän kuin terve. Lapsille sanon sen hetken tullen, että nyt otetaan öllötyspäivä. Toimii, aina.


Päivi


Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Commentaires


bottom of page