top of page
  • Elämässä.

Viime vuoden suosituimmat postaukset

Nyt on aihetta iloon, sillä vuosi 2020 oli aktiivista aikaa Elämässä.-blogissa! Vakikirjoittajat ja vieraskynäilijät ovat kirjoittaneet kaikkiaan yli 40 blogipostausta vuoden aikana. Se tarkoittaa, että blogiin on ilmestynyt uusi kirjoitus likimain kerran viikossa.

Kaikkein upeinta on, että kirjoitukset ovat keränneet runsaasti lukijoita. Puheenjohtajana hymisin tyytyväisyyttäni tarkastellessani blogin analytiikkaa – TOP 5 kirjoituksia on luettu tuhansia kertoja! Ykkössijalle noussut postaus keräsi piirun vajaa 6000 lukua.


Blogi on toivottu ja luettu niin MS-tautia sairastavien, heidän läheistensä kuin hoitajiensakin parissa. Olenkin erityisen iloinen siitä, että kaikki asiantuntijakirjoittajamme, Heidi Aaltonen, Jan Holmberg ja Heidi Joutsiniemi, jatkavat kirjoittamista tänäkin vuonna. Uskon, että lukijakuntamme iloitsee tästä.


VUODEN LUETUIMMAT POSTAUKSET, OLKAA HYVÄT:



Sijalle viisi ylsi psykologi Heidi Joutsiniemen kirjoitus arjesta MS-taudin kanssa. Sairauden kanssa eläminen tuo mukanaan vaihtelevia päiviä. Monet elävät kuitenkin hyvää arkea sairaudesta huolimatta. Jokaiselle hyvä arki on erilaista. On hyvä joskus pysähtyä miettimään, millainen arki on hyvää juuri minulle, Joutsiniemi kehottaa.



Neljännen sijan nappasi asiantuntijasairaanhoitaja Heidi Aaltosen kirjoittama haastatteluun pohjattuva teksti. Aaltonen haastatteli MS-tautia sairastavaa henkilöä. Tositarinan nousu kärkisijoille ei liene kellekään yllätys: omakohtaiset kertomukset sairastumisesta, oireista, diagnoosin saamisesta ja sairauden kanssa elämisestä auttavat ymmärtämään MS-tautia ja tarjoaa sairastuneelle vertaistukea. Sairastuminen on hyppy syvään päähän ja jokainen pääsee pintaan eri tavoin, kuten Aaltonen kirjoittaa.



Kolmannelle sijalle nousi puheenjohtajan itsensä kirjoittama blogi. Fatiikki aiheena on yksi blogin toivotuimmista. Sain kunnian tarttua vieraskynään ja haastatella kolmea MS-tautia sairastavaa heidän uupumiskokemuksistaan. Kysyin haasteltavilta, miten ja missä tilanteissa uupumus ilmenee, miltä se tuntuu ja miten siihen voi itse vaikuttaa.


Sairaanhoitaja, kouluttaja Jan Holmbergin kirjoitus kiihkeimpään korona-aikaan keräsi valtavasti lukukertoja. Holmberg kirjoittaa, mitä kaikkea MS-tautiin sairastuneen tulisi muistaa tai huomioida vallitsevassa koronatilanteessa.



Jan Holmbergin kirjoitus MS-tautiin, sen oireisiin (erityisesti fatiikkiin) ja arjessa jaksamiseen nousi vuoden luetuimmaksi postaukseksi. Kirjoituksessa todetaan, että MS-tautia sairastava on saattanut käyttää puolet päivän energiamäärästä aamutoimiin, vaikka kello ei ole vielä edes kymmentä. Sen jälkeen on valittava tarkkaan, mille tai kenelle tarmonsa suuntaa. Kyse on priorisoinnista. Se tarkoittaa vastentahtoista tehtävää laittaa arkiaskareet ja sosiaalinen kanssakäyminen tärkeysjärjestykseen.


Valintojen tekeminen ei tunnu aina reilulta. Se voi jopa rikkoa ihmissuhteita ja tarkoittaa luopumista lempityöstä, kirjoittaja toteaa. Valitako rakkaat ihmiset, koulutus, työ, harrastus, kotityöt, kiinnostuksen kohteet, sukujuhlat vai muut tapahtumat?


Oikein hyvää alkanutta uutta vuotta!

Toivon, että viihdyt blogin parissa jatkossakin.


Minna Salakari

Suomen MS-hoitajat ry:n puheenjohtaja

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page